Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Likopen - nieznana moc barwników roślinnych

 

 

Już w medycynie ludowej czerwonej barwie przypisywano niezwykłą moc. Roślinne barwniki miały dodawać siły do walki z chorobą i energii osłabionemu organizmowi. Stąd owoce dzikiej róży i głogu, były stosowane przez znachorki, jako lek chroniący przed przeziębianiem, słabością serca, gorączką i dla podniesienia sił witalnych organizmu. Dziś naukowcy są w stanie wytłumaczyć, na czym polega lecznicze działanie „kolorów”. Dostrzegają oni coraz liczniejsze, medyczne właściwości antocyjanów, karotenoidów i innych naturalnych barwników pochodzenia roślinnego.

 

Likopen to organiczny barwnik z grupy karotenów, występujący zarówno u roślin jak i zwierząt. Jest naturalnym antyoksydantem, który posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego a przede wszystkim przed rakiem.

 

Można by uogólnić i powiedzieć, że bogatym źródłem likopenu są czerwone owoce i warzywa - pomidory, arbuzy, czerwone grapefruity i owoce dzikiej róży. Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, substancja ta, jest najlepiej przyswajalna przez organizm człowieka w połączeniu z oliwą.

 

Zawartość likopenu jest najwyższa w dojrzałych warzywach, stąd tak ważne by sięgać po naturalnie dojrzewające, sezonowe owoce ze zbiorów letnich.

 

 Jak przyrządzić?

Przetwarzanie powoduje niewielkie straty likopenu. Co ciekawe substancja ta, co jest charakterystyczne dla barwników, jest bardziej wrażliwa na działanie tlenu i światła, niż na wpływ temperatury. Możemy, więc bez obawy gotować czerwone warzywa w wodzie, na parze, smażyć w oleju czy zapiekać. Spore ilości likopenu zachowają też warzywa i owoce mrożone, czy marynowane w słoikach. Rozdrabnianie, siekanie, gotowanie czy duszenie zwłaszcza z oliwą sprawia, że nasz organizm dużo łatwiej przyswaja tę cenną substancję. Likopen rozkłada się natomiast w warzywach, które wystawimy na działanie powietrza i światła. Ludzki organizm nie potrafi odpowiednio wykorzystać tej substancji, gdy jest osłabiony lub w obecności pasożytów jelitowych.

 

Lecznicze barwniki

 

Jeszcze do niedawna uważało się, że mają one jedynie na celu przyciągnięcie naszej uwagi, bo zjedzenie owocu wiąże się z uwolnieniem zawartych w nim nasion, a w efekcie rozmnożenie rośliny. Okazuje się, że jest to daleko idące uproszczenie. Wiele barwników ma właściwości chroniące rośliny przed promieniowaniem słonecznym, chorobami i mutacjami. Działanie to coraz częściej potrafimy docenić i wykorzystać w leczeniu ludzkich schorzeń. Likopen jest przede wszystkim niezwykle silnym antyoksydantem, ale jak okazuje się nie tylko…

 

 

Z najnowszych badań wynika, że likopen może przyczynić się do zahamowania rozwoju raka prostaty, szyjki macicy, piersi, trzustki, przewodu pokarmowego czy płuc. Spowalnia też postępy arteriosklerozy, choroby Parkinsona i chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

 

 

Jedz czerwone

Organizm ludzki narażony jest na ciągły silny stres oksydacyjny. Wywołuje go proces starzenia się poszczególnych komórek, działanie substancji będących efektem przemiany materii oraz zatrucie środowiska naturalnego, przyjmowanie leków itp. Stres oksydacyjny uważany jest za przyczynę rozwoju wielu chorób, stąd tak korzystne jest dostarczanie organizmowi antyoksydantów.

 

  • Likopen jako silny antyutleniacz, pomaga między innymi obniżyć poziom „złego” cholesterolu, co chroni nas przed rozwojem miażdżycy.
  • Jak stwierdzono, stres oksydacyjny może być też przyczyną rozwoju cukrzycy II typu. W organizmach cukrzyków obserwuje się bardzo niski poziom przeciwutleniaczy, co wywołuje zaburzenia gospodarki lipidowej. Dobroczynne działanie likopenu, również w tym przypadku może więec przynieść duże korzyści.
  • Okazuje się, że likopen może mieć istotne znaczenie dla profilaktyki osteoporozy. U osób, których dieta bogata jest w likopen zaobserwowano wzrost gęstości kośćca. Badacze sądzą, że barwnik ten pobudza komórki kościotwórcze – osteoblasty do pracy, a jednocześnie zapobiega pobieraniu składników mineralnych z kości. W diecie osób ze skłonnościami do osteoporozy nie powinno więc zabraknąć nie tylko produktów bogatych w wapń, ale w likopen.
  • Likopen ma szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.

 

Za sensacyjne wręcz odkrycie uznane zostały się wyniki obserwacji, które opublikowano w 2002 roku. Dotyczyły one zależności między spożyciem likopenu a rakiem prostaty. Badania, przeprowadzono na grupie 48 000 mężczyzn. Przez 4 lata obserwowano ich nawyki żywieniowe i wpływ na zdrowie 46 różnych produktów, w tym pomidorów. Wyniki badan okazały się zaskakujące. Okazało się, mężczyźni jedzący bogate w likopen potrawy przynajmniej 10 razy tygodniowo, aż o 34% rzadziej zapadają na raka prostaty. Barwnik ten ma nie tylko istotne znaczenie w zapobieganiu, ale też wykazuje właściwości wspomagające leczenie nowotworów. Dowiedziono tego, podając przez 3 tygodnie, chorym wymagającym usunięcia prostaty 15 mg likopenu dziennie. Aż u 80% badanych rozmiary prostaty zmniejszyły się.

 

 

Zaufali nam