Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Chrupiące, zielone witaminy

Wyglądamy tak jak się czujemy- banalne? Nawet, jeśli trudno nam w to uwierzyć, w tym stwierdzeniu jest wiele prawdy. Dlatego naszą wiosenną odnowę biologiczną koniecznie należy zacząć od środka, a dokładniej mówiąc od uzupełnienia braków witamin po zimie.

Apetyt na zieleń

Proponujemy dziś by sięgnąć po sałatę w różnej postaci. Dlaczego? Bo lekka, bo zdrowa, bo po zimie odczuwamy naturalny pociąg do zieleni. Sałata jest warzywem niedocenianym. W kuchni polskiej pełni najczęściej rolę dekoracji dla serów, wędlin i mięs. A tymczasem jej niepozorne, zielone chrupiące listki to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Zawierają nie tylko betakaroten, który jest silnym antyoksydantem chroniącym komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, ale też dużo żelaza, potasu i wapnia. Sałatę powinny jadać regularnie kobiety w ciąży, ponieważ zawiera sporo kwasu foliowego. Żelazo zawarte w tych chrupiących listkach jest łatwo przyswajalne, bo występuje w tandemie z witaminą C. W sałacie znajdziemy też jod i błonnik wspomagający trawienie. Poza tym sałata jest lekkostrawna, niskokaloryczna i występuje w tak wielu odmianach i smakach, że łatwo tu o lekki zawrót głowy.


Sałatka wiosenna


Składniki:

  • sałata lodowa
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek lub koper
  • ogórki
  • pomidory
  • jogurt lub kefir naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, cukier, pieprz i dowolne zioła do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte warzywa kroimy dość drobno, szczypiorek lub koperek szatkujemy, a sałatę rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Tuż przed podaniem przygotowujemy sos jogurtowy. Do naturalnego jogurtu dodajemy sól, cukier i pieprz do smaku oraz rozgniecione ząbki czosnku. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół i posypujemy świeżymi ziołami.


Ekspresowa sałata z fetą

 

Składniki:

  • sałata np. masłowa
  • 2-3 pomidory
  • ½  szklarniowego ogórka
  • ½ opakowania fety
  • szczypiorek lub cebula
  • oliwa z oliwek, sól, cukier, pieprz, bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa myjemy i suszymy. Ogórki, pomidory i fetę kroimy w dowolne cząstki, szczypior szatkujemy, a liście sałaty rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa przekładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Sałatkę polewamy oliwą z przyprawami, a tuż przed podaniem posypujemy sałatkę świeżą bazylią.


Lekka rukola z gruszką


Składniki:

  • 3-4 garście rukoli
  • 2-3 gruszki świeże lub z zalewy
  • ½ szk. pestek dyni
  • ½ szk. łuskanego słonecznika
  • ½ szk. rodzynek, żurawiny lub innych suszonych słodkich owoców
  • dresing – oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier i zioła do smaku

Sposób przygotowania:

Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Gruszkę ze skórką kroimy w sporą kostkę. Przygotowujemy dresing z oliwy i przypraw. Następnie łączymy w misce rukolę z resztą składników i polewamy sałatkę dresingiem. Ta sałatka z rukoli może być wzbogacona serem typu mozzarela lub gorgonzola.

Zaufali nam