Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Czereśnie – właściwości i przepisy

Czereśnie to typowe owoce wczesnego lata. Po te pyszne, aromatyczne i w dodatku niskokaloryczne owoce powinni sięgać zarówno sercowcy, jak i osoby, które mają problemy z nerkami czy stawami. Czereśniami możemy zajadać się stosunkowo krótko, więc korzystajmy, póki czas. Później pozostaną nam jedynie przetwory, by przypomnieć smak lata. Z czereśni robi się najczęściej kompoty, dżemy czy konfitury.

Tymczasem powinniśmy jeść ich jak najwięcej w postaci surowej, ponieważ zawierają wtedy najwięcej witamin, substancji odżywczych i soli mineralnych. A jest co wymieniać, bo w owocach czereśni znajdziemy zarówno białka, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega  6, węglowodany, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, kwas pantotenowy, fosfor, jod, sód i fitosterole jaki i pektyny czy flawonoidy. Są one też bogatym źródłem witaminy A, C, K, P i witamin z grupy B. Poza tym, choć urzekająco słodkie zawierają sporo cukrów prostych, a niewiele złożonych, stąd są bezpieczne nawet dla diabetyków, poza tym są niskokaloryczne - 100 gram czereśni to jedynie 60 kcal.

Choć mało się o tym mówi, czereśnie powinno się jeść nie tylko dla ich walorów smakowych, ale też dlatego, że substancje w nich zawarte mają właściwości lecznicze. Owoce czereśni zawierają duże ilości potasu, przez co działają lekko moczopędnie, a także wapń, żelazo i jod, dzięki którym mają właściwości przeciwreumatyczne i przeciwmiażdżycowe. Powinni po nie sięgać zarówno cierpiący na przewlekłe zapalenie dróg oddechowych, problemy żołądkowe, reumatyzm czy w chorobach nerek i serca. Substancje zawarte w tych pysznych owocach, działają przeciwzapalnie i efektywnie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zawarty w nich potas obniża poziom soli w organizmie, przez co wspomaga pracę serca i nerek. Czereśnie zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, stąd są polecane zmagającym się z dną moczową oraz tym, którzy chcą się jej ustrzec. Dzięki zawartości flawonoidów opóźniają procesy starzenia się i neutralizują działanie wolnych rodników. Są bezpieczne dla osób z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a zawarta w nich fruktoza dodaje energii osłabionym i wyczerpanym.

Co robicie z szypułkami i pestkami czereśni? Wyrzucacie? – to błąd! szypułki czereśni zawierają mnóstwo garbników, olejków i kwasów organicznych oraz taniny – i dlatego wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym oraz zapobiega obrzękom.

W sezonie czereśniowym warto zrobić sobie 2-3 dniową dietę czereśniową, która nie tylko może pomóc nam zrzucić kilka niechcianych kilogramów, ale w dodatku odtruwa jelita, żyły, tętnice i stawy ze złogów, uwalnia organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

W 100 g czereśni, znajdziemy aż 275 mg potasu, który usuwając z organizmu nadmiar soli, korzystnie działa na serce, nerki oraz stawy. Ta sama ilość owoców zawiera 330 mg jodu, czyli dużo więcej niż dorsze i inne ryby morskie.

Przepisy

Koktajl z czereśni

Czas przygotowania: 5-10 minut

Wartość kaloryczna: 360 kcal (2 porcje)

Składniki na 2 porcje:

2szk. wydrylowanych czereśni

szk. lodu

2 szk. jogurtu naturalnego

3-4 łyżki miodu

Składniki umieścić w dzbanku blendera, zmiksować i podawać ozdobione listkiem mięty lub melisy


Knedle z czereśniami

Czas przygotowania: 30 - 45 minut

Wartość kaloryczna: 510 kcal 

Składniki na 6 porcji:

1 kg ziemniaków

1,5-2 szk. mąki

 jajko

1 kg czereśni

sól

jogurt naturalny + cukier



Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe – rozgnieść lub zmielić. Do masy wbić jajko, sól i wsypać mąkę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk (jeśli zanadto się klei dodajemy mąki, gdy jest zbyt „suche” dodajemy jajko). Wstawić wodę w sporym garnku, zagotować. Z przygotowanego ciasta uformować wałek, pokroić na plastry, z plastrów uformować w rękach placuszki. Na placuszek kładziemy po 1-2 wydrylowane czereśnie i zamykamy formując kulkę. Przygotowane kulki wrzucamy do wrzącej wody, a gdy wypłyną wyjmujemy na sito. Podajemy z „czereśniowym sosem”, przygotowanym ze zmiksowanych, wydrylowanych czereśni i jogurtu, który możemy dosłodzić.

Lodowe rożki czereśniowe

Czas przygotowania: 15 minut

Czas mrożenia: 2-3 godziny

Wartość kaloryczna: 350 kcal

Składniki na 4-6 porcji:

gotowe wafle w kształcie rożków

30dag wydrylowanych czereśni

szk. śmietany lub szk. mleka + fix do bitej śmietany

Wydrylowane czereśnie zmiksować, kilka zostawić do dekoracji. Mleko z dodatkiem fix do śmietany ubić na sztywną pianę, dodać zmiksowane czereśnie. Wstawić do zamrażalnika na 30minut. Po tym czasie wyjąć i raz jeszcze zmiksować, a następnie pozostawić w zamrażalniku do całkowitego zamarznięcia. Lody czereśniowe nakładać do rożków tuż przed podaniem, można je ozdobić całymi, wydrylowanymi owocami.

 

Zaufali nam