Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Dieta antynowotworowa – lista produktów i przepisy

Odkąd dieta antyrakowa stała się znana i wręcz popularna, często trafiamy na wciąż nowe wersje tej kuracji. Aby nie wdawać się w niepotrzebne dyskusje związane z konkretnym jadłospisem, ilością czy wielkością posiłków, przedstawiamy produkty, które uznawane są za podstawę diety antyrakowej. Oto ich lista:

  • żółte i zielone warzywa oraz owoce cytrusowe – w profilaktyce raka trzustki i krtani
  • czerwone owoce czereśnie, truskawki, winogrona – w profilaktyce raka ogólne
  • nasiona roślin strączkowych, żurawina, maliny i warzywa – w profilaktyce raka jelita grubego i trzustki
  • jabłka, śliwki, wiśnie – profilaktyka raka żołądka i przełyku
  • jagody, borówki, truskawki – w profilaktyce raka jajników
  • pomidory – w profilaktyce nowotworów ogólnie
  • tuńczyk, łosoś, śledź, pstrąg – w profilaktyce raka prostaty
  • ziarna słonecznika i sezamu,
  • czosnek, cebula, szczypior – w profilaktyce raka jelit, piersi i prostaty

O czym musisz wiedzieć?

Dieta antyrakowa powstaje w oparciu o nieprzetworzoną, zdrową żywność i z założenia jest uboga w cukier, sól i tłuszcze. Wykorzystuje się w niej produkty będące bogatym źródłem witamin A, C i E oraz magnezu i selenu. Równie ważne jest dostarczanie organizmowi dużych ilości płynów. Głównie niegazowanej wody, ale też ziołowych i owocowych herbat, naturalnych, świeżo wyciśniętych, niesłodzonych i nie konserwowanych soków z owoców czy warzyw. Dieta antyrakowa zakłada odstawienie papierosów i alkohol w tym również piwa, którego nadmiar może przyczynić się do rozwoju raka trzustki.

Pomysł na śniadanie

Pesto z czosnku i bazylii

  • pęczek bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • ½  szk. ziaren słonecznika lub orzechów
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: 

Całość produktów miksujemy na gęstą masę o konsystencji pasty, która jest idealnym dodatkiem do ciemnego pieczywa typu pumpernikiel i stanowi pyszne zdrowe śniadanie.


 

Musli z sezonowymi owocami i jogurtem naturalnym

Musli najlepiej przygotować samodzielnie, ponieważ gotowe często mają w składzie wysoko przetworzone płatki kukurydziane czy pszenne lub zbyt słodkie kandyzowane owoce, które nie są wcale zdrowe.

Musli to mieszanka suszonych owoców, orzechów, nasion roślin i płatków zbożowych.

Przepis jest nader prosty:

  • szk. płatków owsianych
  • szk. dowolnie skomponowanych suszonych owoców – rodzynki, morele, żurawina, śliwki itp.
  • szk. dowolnie skomponowanej mieszanki orzechów i nasion – orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, ziemne itp. oraz nasiona słonecznika, dyni, siemienia lnianego czy sezamu itp.

Całość mieszamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym suchym słoju.

 

Zdrowy obiad

Kurczak z curry i kurkumą

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ pora
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz
 

Sposób przygotowania: 

Antyrakowe właściwości kurkumy najlepiej wykorzystamy dodając do niej pieprz i oliwę. Poprzedniego dnia przygotuj więc macerat: łyżkę miodu utrzyj z curry, kurkumą, pieprzem i oliwą zmieszaną 1:1 z wodą. Pokrojoną w sporą kostkę pierś kurczaka dokładnie obtocz w maceracie i pozostaw pod przykryciem na noc.

Następnego dnia rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim pokrojonego w sporą kostkę kurczaka. Gdy się zrumieni dodaj czosnek i por, podsmaż przez 2-3 minuty. Dolej wody i duś na małym ogniu przez 20 minut. Kurczaka podawaj z brązowym ryżem i dowolną sałatką – na przykład mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.

 

Zupa z dyni z czosnkiem i imbirem

  • 1kg dyni ze skórką
  • 2 marchewki, pietruszka, 3-4 cm por, kawałek selera
  • 5 cm korzeń imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Dynię razem ze skórką kroimy na kawałki, oczyszczamy z pestek i pieczemy do miękkości na blasze w piekarniku z dodatkiem odrobiny oliwy. Obok pieczemy niedobrane ząbki czosnku. W tym czasie przygotowujemy bulion warzywny z dodatkiem ziemniaków. Gdy dynia jest miękka, kroimy ją w kostkę i dodajemy razem z czosnkiem i pokrojonym w zapałki imbirem do wywaru, dusimy 15-10 minut. Następnie zupę miksujemy, doprawiamy do smaku odrobiną soli morskiej i świeżego pieprzu. Podajemy z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Lekka kolacja

To na przykład twarożek ze szczypiorkiem i pomidorami, sałatka lub koktajl warzywny czy owocowy.


Koktajl z buraków

Koktajl ten zawiera olbrzymie ilości witaminy C i żelaza. To jeden z najskuteczniejszych sposobów na odtrucie organizmu. Ma silne działanie moczopędnie, przez co niweluje uczucie obrzmienia.

  • 2 surowe buraki
  • ½  surowego korzenia selera
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka chrzanu
  • sól morska i pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można go rozcieńczyć przegotowaną wodą. Podawać schłodzony.

 

Zaufali nam