Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Kolorem zwalcz jesienną melancholię.

KOLOREM ZWALCZ JESIENNĄ MELANCHOLIĘ

 

Kolor bez wątpienia ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Najnowsze badania potwierdzają jedynie nasze własne obserwacje, z których niewątpliwie wynika, że w otoczeniu pewnych barw czujemy przypływ energii, a inne nas uspokajają czy denerwują.

 

Dla naszego samopoczucia, kolory naszych ubrań, barwy, jakimi się otaczamy i to, z jakich odcieni komponujemy nasze menu, nie jest obojętne. Powstała nawet osobna gałąź nauki nazywana chromoterapią, która zyskuje coraz szersze grono zwolenników także wśród psychiatrów i lekarzy. Jest wiele prawdy w powiedzeniu, że „jemy oczami”. Atrakcyjnie podana i kolorystycznie skomponowana, pięknie wyglądająca na talerzu potrwa natychmiast budzi nie tylko nasze zainteresowanie, ale również pobudza apetyt. Specjaliści świadomie wykorzystują chromoterapię, do komponowania posiłków tak, by osiągnąć pożądany cel. Barwy pełnią konkretną funkcję w przyrodzie, przyciągają zainteresowanie, zachęcają do sięgnięcia po nie lub odstraszają. Jak okazuje się, ich podprogowe działanie na ludzką psychikę można wykorzystać w celach terapeutycznych. Wielu małych niejadków można zachęcić do jedzenia podając im kolorowe potrawy, których przygotowanie jest formą zabawy i odwrotnie, kolory można zastosować w procesie odchudzania. Udowodniono bowiem, że ludzki mózg odczytuje niektóre z nich jak ostrzeżenie. Dlatego potrawy o nietypowym zabarwieniu nie wzbudzą naszego apetytu, w konsekwencji zjemy ich dużo mniej. Co ciekawe, poszczególnym kolorom przypisuje się konkretne właściwości i wpływ na funkcjonowanie określonych sfer naszego organizmu. Warto też zdawać sobie sprawę, że jesienią, gdy otaczający nas świat staje się monochromatyczny, a w otaczających nas krajobrazach przeważają bure odcienie szarości kolorowy jadłospis może skutecznie bronić nas przed melancholią i złym nastrojem.

 

Jak działają na nas kolory?


Żółty jest kolorem słońca, nic więc dziwnego, że barwa ta kojarzy się nam z radością i optymizmem. Potrawy o tym kolorze pobudzają trawienie i przyspieszają metabolizm komórek.

 

Czerwony to kolor miłości, obcowanie z tą barwą wyraźnie podnosi ciśnienie krwi, dodaje nam energii i sprawia, że mamy więcej chęci do działania. Medycyna ludowa przypisuje temu kolorowi silny, pozytywny wpływ na libido.

Pomarańczowy kojarzy się nam z egzotyką, słońcem i energią. Nic więc dziwnego, że barwa ta korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu – pobudza krążenie krwi, daje sygnał do wzmożonego wydzielania soków trawiennych i zaostrzenia apetytu. Pomarańczowy kolor dodaje nam optymizmu, rozwesela i dodaje energii.

 

Niebieski jest kolorem uspokajającym i łagodzącym stres. Medycyna chińska przypisuje tej barwie silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz uśmierzające ból. W myśl najnowszych badań u osób przebywających w błękitach zaobserwowano obniżenie się ciśnienie krwi i wyciszenie. Stosowany przez dietetyków w terapii odchudzającej!

 

Zieleń to kolor harmonii. Na ogół kojarzy się z witalnością, nową energią do życia i naturą. Potrawy w tym kolorze dodają nam sił witalnych. Na ludzki organizm wpływa odprężająco, relaksująco, zmniejsza też napięcie mięśni i obniża ciśnienie. Kolor ten zalecany jest od lat osobom cierpiącym na schorzenia związane z układem krążenia oraz jako lek na przemęczone oczy.

 

Fiolet wyjątkowo silnie działa na ludzką psychikę, wprawdzie pomaga nam wyciszyć się, ale w nadmiarze może przygnębiać lub zanadto wyciszać. Jest idealnym akcentem równoważącym zbyt energetyczne działanie innych kolorów – warto stosować go w połączeniu z pomarańczowym, żółtym lub czerwonym. Obok czarnego, stosowany przez dietetyków w terapii odchudzającej! 

 

 

 

Barszcz czerwony

Nie tylko rozgrzewa, ale też energetyzuje i pobudza do działania.

  • 1kg buraków
  • pęczek włoszczyzny 
  • ewentualnie 2-3 skrzydełka
  • sól, pieprz, cytryna, ziele angielskie, liść laurowy

 

Z włoszczyzny i skrzydełek przygotować bulion, następnie do odcedzonego wywaru dodać pokrojone w plastry buraki. Gotować na małym ogniu do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na koniec barszcz doprawić do smaku sokiem z cytryny lub zakwasem z buraków.

 

Pomarańczowa zupa z dyni

Rozgrzewa, syci, zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, przez co jest doskonałym lekiem na jesienne smutki.

  • 1 kg dyni
  • pęczek włoszczyzny z przewagą marchwi
  • 1-2 ziemniaki
  • 3-5cm imbiru, pieprz, sól
  • kwaśna śmietana

 

Dynię wypestkować, pokroić wraz ze skórką w części i upiec w piekarniku na blaszce. Z włoszczyzny przygotować wywar, a gdy będzie gotowy odcedzić go, dodać 2 ziemniaki, marchew i upieczoną dynię. Gotować z dodatkiem imbiru do miękkości. Następnie całość zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i śmietaną. Podawać z uprażonymi ziarnami dyni i kleksem gęstej śmietany.

 

Kolorowa sałatka makaronowa

  • makaron pełnoziarnisty świderki, kokardki, muszelki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 5-10 cm pora
  • 2 garście rodzynek
  • sól, pieprz, cukier, majonez i curry

 

Zaufali nam