Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Pomysł na zdrowy obiad

 

Warzywa strączkowe są cennym źródłem białka, tłuszczów nienasyconych, chroniących nasze serce oraz błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jest naturalną miotełką oczyszczającą przewód pokarmowy i reguluje poziom glukozy we krwi. Fasola, groch czy ciecierzyca zawierają również sporo witamin i minerałów, przez co znacząco wpływają na wygląd naszej skóry włosów i paznokci, ale nie tylko…

Czerwoną fasolę warto jeść bo zawiera naturalne przeciwutleniacze, ciecierzyca jest bogatym źródłem Wit. B6, soczewica pomoże uzupełnić niedobory żelaza, wapniu czy beta-karotenu, a soja zawiera fito estrogeny – roślinne hormony młodości.

Warzywa strączkowe w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem czy kaszą stanowią pełnowartościowy, zdrowy i sycący zbilansowany posiłek.  

 

Zupa meksykańska, przepis Ewy Wachowicz


Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 świeża papryka czerwona lub 2 połówki kolorowej
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól, pieprz, paprykę lub chili, oregano bądź majeranek

Sposób przygotowania:

Na patelni przesmażyć mielone mięso, dodać do niego cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażyć razem przez kilka minut. Całość przełożyć do garnka i zalać sokiem pomidorowym. Gdy się zagotuje, dodać fasolę,  kukurydzę i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, a jeśli lubimy ostre potrawy odrobiną chili. Na koniec dodajemy ulubione zioła. Zupę meksykańską podajemy z tostami z pełnoziarnistego chleba lub z pieczywem czosnkowym.

 

Zapiekanka z pełnoziarnistego chleba z zielonym groszkiem


  Składniki na 4 porcje:

  • 5 sporych kromek pełnoziarnistego chleba
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • spory por lub 1 cebula
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 jaja
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, kurkuma, czarnuszka, słodka papryka do smaku
  • kilka plastrów żółtego sera


Sposób przygotowania:

Śmietanę, jajka miksujemy z solą, pieprzem i kurkumą, następnie dodajemy do tego pokrojony w  kostkę chleb (może być czerstwy) i odstawiamy na moment. W tym czasie podsmażamy na oleju mięso z czarnuszką. Na wysmarowaną olejem blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy warstwa chleb, na to mięso mielone, pokrojone w plastry pieczarki, por w talarki i wreszcie groszek konserwowy. Każdą warstwę warto odrobinę posolić i przesypać ziołami. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera i zapiekamy przez 30 minut w temp 180 st.C. 

 

 

Coś z ryb? Zdrowym pomysłem na obiad są ryby, wzmacniają serce, bo są bogatym źródłem nienasyconych kwasów omega-3, przez co opóźniają proces starzenia się. Jedzenie ryb słodkowodnych podnosi poziom serotoniny – hormonu szczęścia i pomaga ukoić nerwy. A co równie ważne ryby pomagają nam dbać o linię. Porcja ryby ma cztery razy mniej kalorii, niż porcja tej samej wielkości szynki wieprzowej.  

 

Chowder, czyli zupa rybna z Kalifornii

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego lub rybnego (może być na łbach lub ościach)
  • 50 dag dorsza
  • 30 dag ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • około 5 cm pora pokrajanego w talarki
  • 3-4 pieczarki pokrojone w plasterki
  • drobno poszatkowana łodyga selera naciowego,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • mleko skondensowane lub śmietana
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek

 

Sposób przygotowania:

Delikatnie rozgrzać masło i podsmażyć na nim por oraz łodygi selera naciowego, gdy podduszą się, zalać je bulionem. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy ugotują się, pokrojoną w kostkę rybę i pogotować razem 3-5 minut. Na koniec dodać rozmieszaną w śmietanie mąkę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Zupa jest jeszcze lepsza następnego dnia. Podaje się ją z grzankami.

 

Filet z łososia ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

szpinak

  • ½ kg szpinaku
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • orzeszki piniowe uprażone na sucho na patelni
  • sól, pieprz, sok z cytryny

łosoś

  • 4 filety świeżego łososia
  • 4 plastry sera blue lazur
  • olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • garść tymianku lub koperku
  • sól, pieprz 


Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dnie ułożyć gałązki tymianku, na nich porcje łososia oprószone odrobiną soli i pieprzu. Na każdej porcji ułożyć plaster sera. Piec pod przykryciem około 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek, dodać do niego dokładnie umyte i osuszone, podarte w rękach liście szpinaku. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cytryną, przesmażać nie dłużej niż 2-3 minuty. Podawać posypany prażonymi orzeszkami piniowymi.

Zaufali nam