Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Przepisy na soki i przetwory wzmacniające odporność

Jeśli często czujesz się zmęczona, brak ci energii i zapadasz na różnego rodzaju infekcje, powinnaś przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i trybowi życia. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak wiele można zrobić dla zdrowia i odporności własnego organizmu, stosując naturalne preparaty – soki, syropy i przetwory z warzyw, ziół i owoców, które znajdą się w każdej kuchni.

 

Pigwa


Syrop z pigwy
Dzięki wysokiej zawartości wit. C podnosi odporność i jest doskonałym lekarstwem przy pierwszych objawach przeziębienia.

 

Sposób przygotowania: Umyte owoce osuszamy i ważymy, następnie przygotowujemy tyle cukru ile ważyły pigwy. Owoce kroimy w plastry, usuwamy z nich pestki, umieszczamy w szklanym słoju ze szczelną przykrywką i zasypujemy je cukrem. Tak przygotowane pigwy odstawiamy na 2-3 dni, aby puściły sok. Kilka razy dziennie trzeba potrząsnąć słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Uzyskany tą drogą syrop jest świetnym dodatkiem do herbaty na długie zimowe wieczory, poza tym jest dużo zdrowszy od cytryny.

 

Czosnek


Nalewka tybetańska.

Niestety, ze względu na zawartość wysokoprocentowego alkoholu przeznaczona jest raczej dla dorosłych. Ponoć to jedna z najstarszych, stosowanych przez medycynę ludową receptur na świecie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale i obniża poziom cholesterolu, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz poprawia ukrwienie serca i mózgu.

Sposób przygotowania: 350g rozdrobnionych ząbków czosnku zalewamy 300 ml spirytusu. Całość umieszczamy w szczelnym słoju i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na około 10 dni. Po tym czasie płyn przesączamy przez gazę lub papierowy filtr do kawy i odstawiamy na kolejne 3-4 dni. Według zaleceń nalewkę należy pić 3 razy dziennie, na kwadrans przed posiłkiem, dodając ją do ostudzonego mleka bądź kefiru.

Dawkowanie: Pierwszego dnia rano 1 kropla, w południe 2 krople, wieczorem 3 krople
Drugiego dnia rano 4 krople, w południe 5 kropli, wieczorem 6 kropli - aż dojdziemy do 15 kropli. Następnie zmniejszamy dawkę każdego kolejnego dnia o jedną kroplę – i tak do 11 dnia. Od tego momentu pijemy po 25 kropli do każdego posiłku aż do wyczerpania się przygotowanej nalewki. Kurację przeprowadzamy, co 3-6 miesięcy.

 

Syrop czosnkowy możemy podawać również dzieciom (po 1 roku życia) w celu podniesienia ich odporności. Czosnek ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i jest naturalnym antybiotykiem. Uwaga! Czosnek obniża ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem powinny stosować syrop ostrożnie!

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 3 cytryny
  • 6 łyżek miodu
  • 1 szklanka, przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania: Czosnek wycisnąć praską, z cytryn wycisnąć sok, wymieszać dokładnie z wodą i miodem. Przelać do szczelnie zamykanej butelki. Przechowywać w lodówce.

Dawkowanie: Na wzmocnienie odporności 1 łyżka (dorośli) lub1 łyżeczka (dzieci) na dobę. W celach leczniczych 1 łyżka (dorośli), 1 łyżeczka (dzieci) co 4-5 godziny.

Ważne by czosnek był nasz rodzimy, polski.

Receptura pochodzi z wegemaluch.pl

 

 

Żeń-szeń przez medycynę ludową na całym świecie uważany jest za panaceum na wszelkie dolegliwości, przede wszystkim jednak za środek zwiększający energię życiową i odporność na zachorowania. W toku badań naukowych nie wszystkie jego właściwości zostały potwierdzone, jednak udowodniono bez cienia wątpliwości, że żeń-szeń ma znaczący wpływ na metabolizm komórkowy, działanie ośrodkowego układu nerwowego, układ sercowo-naczyniowy oraz system odpornościowy.

 

Wywar z żeń-szenia

Składniki:

  • pół łyżki rozdrobnionego suszonego korzenia żeń-szenia
  • łyżeczka miodu
  • woda

Sposób przygotowania: sproszkowany żeń-szeń zalej szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody ( 96 st. C). Zostaw przez 3 minuty pod przykryciem, następnie przecedź (fusów nie wyrzucaj! Można je zaparzyć jeszcze 2 razy). Po kwadransie dodaj do napoju miód.

Dawkowanie: świeżo zaparzony napar pije się 2 x dziennie, ale nie później niż na 3 godziny przed snem, ponieważ można mieć problemy z zaśnięciem! Kuracja powinna trwać 2 do 4 tygodni. Można ją powtórzyć po 2 miesięcznej przerwie.

 

 

Dziki bez czarny zaliczany jest do najstarszych roślin leczniczych. Plemiona słowiańskie stosowały go jako środek, który „miał chronić przed chorobą przez cały rok”. Udowodniono, że dziki bez podnosi odporność organizmu na infekcje. Od zawsze stosowany jest w przeziębieniach jako środek napotny i bakteriobójczy (sok z owoców) lub w postaci naparu z kwiatów.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 20-40 baldachów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryn
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania: Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień, zrywając delikatnie by nie uronić pyłku. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy je na papierze, by owady mogły z nich uciec. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny (w ilości do smaku) i zalewamy świeże kwiaty wrzącą zalewą tak by wszystkie kwiaty były nią zakryte. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek (z podanej proporcji  składników uzyskamy 6 butelek po 0,33l). Jeśli zamierzamy przechowywać go przez zimę, syrop trzeba pasteryzować. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce. Oprócz wzmacniania odporności, jest znakomitym dodatkiem do naleśników, deserów i napojów.

Zaufali nam