Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Truskawka nieznana

 

 

Wielu z nas przepada za tymi smacznymi i aromatycznymi owocami, nie zdając sobie sprawy jak dobrze służą naszemu zdrowiu, urodzie i linii. Tymczasem okazuje się, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny czy grapefruity, a ponadto są bogatym źródłem minerałów. Co wiemy o truskawkach i jak je jeść by nie stracić zawartego w nich bogactwa?

Truskawki kuszą uwodzicielskim smakiem i aromatem, w dodatku można je jeść do woli nie obawiając się o utratę figury.

10 dag truskawek to jedynie 29 kcal, ale za to aż 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E 0,6 g. Poza tym 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, manganu oraz 20 mg kwasu foliowego.

 

Przepisy

Tartaletki z truskawkowym nadzieniem

Składniki na tartaletki:

  • 2 żółtka
  • 1,5 szk. krupczatki
  • ½ k masła
  • ¼ szk. cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g świeżych truskawek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem, solą, masłem i mąką połączyć w gładką masę i na 30 minut wstawić ją do lodówki. Tak przygotowanym ciastem wylepić foremki do tartaletek i piec przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Upieczone tartaletki studzimy, a nadzieniem napełniamy je tuż przed podaniem. Pysznym i zdrowym nadzieniem jest zmieszany z odrobiną cukru serek mascarpone obficie posypany pokrojonymi w cząstki truskawkami.

 

 

 

 

 

Jogurt truskawkowo miętowy

 


Składniki:

  • 500g świeżych truskawek
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • ½ szk. świeżych listków mięty
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pozbawione szypułek truskawki opłukać i zmiksować z miętą. Dodać schłodzony jogurt naturalny i dosłodzić do smaku. Podawać w wysokich szklankach, które dodatkowo można udekorować listkami mięty. Najlepiej smakuje na zimno.

 

 

Truskawki to samo zdrowie!  

Dotąd uważano, że to cytrusy zawierają największe ilości witaminy C, tymczasem okazuje się, że truskawki są w nią o wiele bogatsze. Zawierają też witaminy A, E i witaminy z grupy B. W ich miąższu znajdziemy też wiele soli mineralnych. Między innymi wapń i fosfor, które wzmacniają zęby i kości oraz poprawiają pracę mięśni czy żelazo, które chroni nas przed anemią i reumatyzmem. Truskawki powinny znaleźć w diecie wszystkich, którzy mają problemy z trawieniem, ponieważ dzięki wysokiej zawartości pektyn wpływają dobroczynnie na przemianę materii. Zaś zawarta w nich bromelina przyspiesza spalanie tłuszczów i ma właściwości oczyszczająco - odtruwające. Truskawki stosowane były w medycynie ludowej, ponieważ zawarte w nich fitocydy, mają łagodne działanie bakteriobójcze, a salicylany pomagają zwalczać stany zapalne.

 

 

 

Bruschetta z kozim serem i truskawkami


Składniki:

  • bagietka
  • 150g koziego sera
  • 350g truskawek

 

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokroić i piec w piekarniku aż się zrumieni. Zrumienioną bagietkę posmarować kozim serem, na warstwie sera ułożyć cząstki truskawek, ozdobić liśćmi świeżej bazylii. Podawać skropione octem balsamicznym.

 

 

Wytrawna sałatka z truskawkami

Składniki:

  • 150g świeżego, młodego szpinaku
  • 200g truskawek
  • 100g sera camembert
  • 2-3 łyżki uprażonych, posiekanych orzechów włoskich
  • dressing - łyżka miodu, łyżka octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy i świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:

Listki młodego szpinaku umyte i osuszone, rozkładamy na półmisku. Na nich kładziemy umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Camembert kroimy w małą kostkę i układamy pomiędzy szpinakiem i truskawkami. Teraz przygotowujemy dresing - miód rozcieramy z oliwą i octem balsamicznym. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami.

 

Czy wiesz, że truskawka nigdy nie występowała w naturze? Została wyhodowana w XVIII we Francji, ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek - wirginijskiej i olbrzymiej chilijskiej.

Zaufali nam