Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Wielkanocne przepisy trochę inaczej

Odejście zimy i odradzanie się przyrody celebrujemy jako święta Wielkiej Nocy. Zanim wpadniemy w wir zakupów i świątecznych przygotowań, proponujemy inne spojrzenie na tradycyjne świąteczne potrawy.

 

Jajka

To nie tylko podstawowy składnik wielu potraw. Zjadamy je chętnie na co dzień i od święta w różnej formie i pod różną postacią. Jajko jest symbolem nowego, odradzającego się życia. Łacińska sentencja "ab ovo", którą można z powodzeniem przetłumaczyć, jako określenie "od jaja” oznacza konieczność rozpoczęcia czegoś „od nowa”. Symbolika jajka jest tak głęboko zakorzeniona w naszej kulturze, że nie może ich zabraknąć na żadnym polskim stole, zwłaszcza w czasie Świąt Wielkanocnych.

 

Jak nadać jajku świąteczny charakter?

Najczęściej podajemy je na wielkanocny stół ugotowane na twardo z dodatkiem chrzanu lub majonezu. W tym roku radzimy wypróbować przepisy na faszerowane i zapiekane jajka.

 

Jajka zapiekane w skorupkach

Ugotuj jajka na twardo, osusz i ostudź. Następnie przekrój je wzdłuż ostrym nożem, tak by nie uszkodzić skorupki. Przy pomocy łyżeczki wyjmij jajka ze skorupki, posiekaj je drobno i przełóż do miski. Masę jajeczną dopraw do smaku solą, pieprzem, szczypiorkiem lub dowolnymi ziołami. Zapiekane jajka mogą mieć różne smaki. Do masy jajecznej możesz więc dodać drobno pokrojone pieczarki, oliwki, łososia lub pomidory czy paprykę. Tak przygotowanym farszem, napełniamy skorupki jajek i zapiekamy w piekarniku aż się przyrumienią. Podajemy udekorowane sezonową zieleniną lub z dodatkiem sosu chrzanowego czy tatarskiego.

 

Jajka nadziewane

Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz ze skorupki. Obrane jajka przekrój wzdłuż na pół, a następnie przy pomocy łyżeczki wyjmij z nich żółtka. Przygotowaną pastę wyciśnij w formie rozetki na połówkę białka. Górę możesz ozdobić koperkiem, pietruszką lub plastrem ogórka czy rzodkiewki. Pasta musi mieć odpowiednią konsystencję. Zbyt lejąca będzie spływać, zbyt sucha będzie się kruszyć. Najładniej wygląda rozetka nałożona na jajeczną łódeczkę przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Zadbaj, by pasty miały różne kolory.

Kilka pomysłów na pasty jajeczne:

Serowo rzodkiewkowa – serek homogenizowany zmieszaj z drobno pokrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i udekoruj szczypiorkiem.

Serowo pomidorowa – ser homogenizowany zmieszaj z koncentratem pomidorowym lub pastą paprykową (np. sambala) dopraw do smaku solą i pieprzem. Uzyskasz piękny czerwony kolor pasty. Podawaj udekorowane plastrami czarnej oliwki. 

Tuńczykowo jajeczna – żółtka utrzyj z rozdrobnionym tuńczykiem z puszki i drobno pokrojoną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj listkami pietruszki.

Rybno jajeczna – żółtka utrzyj z wędzonym dorszem lub makrelą, dodaj łyżkę majonezu i drobno pokrojone oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane kawałkami czerwonej papryki lub listkami ziół.  

 

Zielona pasta jajeczna – żółtka utrzyj z dodatkiem białego sera typu włoskiego, pesto z bazylii lub ze zmiksowanym szpinakiem, możesz dodać śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i orzechami pistacjowymi. Udekoruj plastrem pomidora lub papryki.

 

Domowa szynka gotowana


Jakość gotowych wędlin i ich smak jest wątpliwy. Święta to dobry moment by przygotować dla rodziny coś ekstra. Takie domowe wędliny są na pewno smaczniejsze i zdrowsze J

Będzie nam potrzebna 1,5-2 kg surowa szynka typu kulka i spore naczynie, w którym będziemy ją peklować, a następnie gotować. Surową szynkę nacieramy pieprzem, słodką papryką i świeżymi ziołami, a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę. 2 l wody, łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy z dodatkiem pieprzu ziarnistego, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie już zimna, zalewamy nią szynkę tak, by była w niej całkowicie zanurzona i odstawiamy ją do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie należy szynkę wyjąć z zalewy, opłukać i włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem 2 cebul, łyżeczki soli, łyżeczki pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych oraz ostrej papryki typu chili, którą możemy zamienić na dowolne zioła. Szynkę gotujemy przez 2 godziny na maleńkim ogniu. Zanim zaczniemy ją kroić powinna całkowicie ostygnąć. Najlepsza jest następnego dnia.

 

Pasztet z wątróbek drobiowych typu „foie gras”


Pasztet strasburski lub jak kto woli „foie gras” to tradycyjna potrawa świąteczna kuchni francuskiej. Przygotowuje się go z wątróbek kaczych i gęsich. Ten znakomity przepis Anieli Rubinstein, znaleźliśmy na stronie smakizycia.pl. To jedyny przepis na pasztet bez pieczenia, więc wydał się idealną alternatywą dla tych, którzy nawet w święta się śpieszą.

Składniki:

  • 50dag wątróbek drobiowych najlepiej kaczych lub gęsich
  • 1litr wywaru wołowego
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • ½ kostki masła
  • 3-5g żółtego sera typu rokpol
  • ok. 20g żelatyny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • drobno posiekane czarne oliwki
  • ¾ litra brandy

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w litrze wywaru, odlać szklankę i odstawić. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, a następnie obsmażyć na nim wątróbki z obu stron, tak by zostały w środku różowe 3-5 min. Odstawić by wystygły. Usmażone wątróbki z cebulą i tłuszczem ze smażenia połączyć z serkiem homogenizowanym, ząbkiem czosnku, serem rokpol, brandy i 3 szklankami wywaru – zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Zmieszać z oliwkami i wlać masę do naczynia o pożądanym kształcie. Górę pasztetu zalać pozostałą żelatyną. Całość odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zaufali nam