Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Z cukrzycą da się żyć!

Jeśli nadmiernie często odczuwasz pragnienia i głód, a mimo to chudniesz, czujesz często potrzebę oddawania moczu, jesteś ciągle zmęczony, masz nudności lub wymioty i zaburzenia widzenia, prawdopodobne jest, że chorujesz na cukrzycę. Ze statystyk wynika, że aż u 2,5 miliona mieszkańców naszego kraju zdiagnozowano cukrzycę. Lekarze uważają jednak, że nawet drugie tyle Polaków, może żyć z nierozpoznaną cukrzycą. Statystyki są zatrważające – cukrzyca jest trzecią w kolejności, po raku i chorobach serca, przyczyną zgonów w Polsce.

Co to jest cukrzyca?

Najkrócej mówiąc to choroba polegająca na niedoborze insuliny w organizmie. Z definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że cukrzyca (diabetes mellitus) to raczej zespół chorób metabolicznych, który charakteryzuje się hiperglikemią, czyli zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Jego przyczyną jest defekt wydzielania insuliny czyli hormonu produkowanego przez trzustkę. Insulina ma znaczący wpływ na proces przemiany materii, ponieważ reguluje ją. Nie leczona  cukrzyca powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu, a w konsekwencji uszkodzenie i niewydolność różnych narządów. Dla obrazu cukrzycy najbardziej charakterystyczne jest uszkodzenie wzroku, niewydolność nerek, serca i zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.  

Kto i dlaczego choruje na cukrzycę?

Na cukrzycę chorują ludzie w różnym wieku, ale o ile u niemowląt choroba ta występuje niezwykle rzadko, o tyle największą liczbę zachorowań odnotowuje się u ludzi w wieku średnim i u starszych. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, a przyczyny jej powstawania są dość dobrze zbadane. Wśród głównych winowajców najczęściej wymienia się czynniki środowiskowe oraz odziedziczone predyspozycje genetyczne. W naszych genach dziedziczymy, więc potencjalną skłonność do nieprawidłowej reakcji immunologicznej, ale nie u wszystkich taka skłonność rozwija się w chorobę. Decydującą rolę odgrywają tu czynniki środowiskowe, a wśród nich za kluczowe uznaje się niektóre wirusy i białka pokarmowe.


 

Rodzaje cukrzycy

Obecnie wyróżnia się cztery typy cukrzycy. Podatność na cukrzycę typu I i II jest dziedziczna.

  • Cukrzyca typu II: organizm chorego na ten typ cukrzycy produkuje duże ilości insuliny, jednak nie potrafi zamienić cukru na energię. Na cukrzycę typu II, chorują przede wszystkim osoby w średnim i starszym wieku, choć ostatnio odnotowuje się sporadyczne przypadki występowania tego typu cukrzycy u otyłych dzieci. Czynniki środowiskowe, zła dieta i brak ruchu są wymieniane wśród głównych czynników zwiększających ryzyko zachorowania na ten typu cukrzycy.  
  • Cukrzyca typu I: tu odwrotnie niż w przypadku cukrzycy typu II, organizm produkuje zbyt małą ilość insuliny, przez co następują problemy z przemianą materii.  
  • Cukrzyca ciążowa, pojawiająca się u kobiet i trwa do momentu urodzenia dziecka i uważa się, że wywołują ją zmiany fizjologiczne i hormonalne związane z przebiegiem ciąży. Niestety, u co trzeciej ciężarnej, która cierpiała na cukrzycę podczas ciąży z czasem rozwija się cukrzyca typu II.  
  • Cukrzyca wtórna wywołana jest zmianami w organizmie po stosowaniu niektórych leków, po przebytych schorzeniach układu krążenia. Powodem może być też niedostateczne czy wadliwe odżywianie się stad odnotowane przypadki tego typu cukrzycy spotyka się najczęściej w Azji, Afryce i krajach trzeciego świata. 

 

Po pierwsze schudnąć

Wystarczy uświadomić sobie, że większość diabetyków, to osoby z nadwagą i zestawić z tym informację, że w pierwszej fazie leczenia, dzienna ilość kalorii nie może przekraczać 1000 -1200 kal., by uświadomić sobie, że wymagać to będzie diametralnej zmiany sposobu myślenia o posiłkach. Nie wolno też zapominać, że dieta cukrzycowa, musi pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, witaminy oraz sole mineralne. W drugiej fazie leczenia, po uzyskaniu satysfakcjonującej wagi kaloryczność posiłków, może wzrosnąć do 1600 -1800 kal. Jak widać jednak, nadal jest to dieta niskokaloryczna.

 

Uwaga! Niepokojące objawy spadku poziomu cukru, czyli hipoglikemii:

  • zmęczenie,
  • skłonność do omdleń,
  • podenerwowanie,
  • kołatanie serca,
  • nadmierne pocenie się,
  • napady głodu,
  • nagłe i nienaturalne uczucie senności,
  • w przypadku kwasicy ketonowej oddech ma słodkawy zapach, zbliżony do zapachu acetonu.

 

W takim momencie konieczne jest szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi, w tym celu należy zjeść lub wypić coś słodkiego, lepiej jednak nie dopuszczać do takich sytuacji i odżywiać się racjonalnie i regularnie.

 

Badaj się regularnie

Ponad 100 milionów ludzi na świecie cierpi na tę podstępną chorobę, którą zbyt często udaje się zdiagnozować dopiero na etapie powstawania powikłań. Nieleczona może wywołać poważne spustoszenie w organizmie, problemy ze wzrokiem, doprowadzić do gangreny, niewydolności nerek, zawału serca czy udaru mózgu. Wystarczy jednak odpowiednio wcześnie wykryć chorobę i w porę zacząć leczenie. Najprostszym sposobem jest regularne wykonanie badań. Nie czekaj, ponieważ nierozpoznana cukrzyca rozwija się i jest bardzo groźna. Rozpoznanie cukrzycy, daje szanse nawet na całkowite wyleczenie.

 

Zaufali nam