Sekret Zdrowia
Newsletter zapisz się

Flexitol- jeden krok do zdrowych stóp.

Serdecznie witamy

na oficjalnej stronie internetowej

Biuletynu edukacyjnego o zdrowiu

SEKRET ZDROWIA i urody

Sekrety zdrowia i urody

w zasięgu ręki

każdego Pacjenta


Zakwaszenie organizmu

Problem jest poważny i niestety wciąż rośnie jego skala. Dieta przeciętnego obywatela wysoko rozwiniętego kraju, opiera się na produktach kwasotwórczych. Zakwaszenie organizmu prowadzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej i wywołuje lawinę większych i mniejszych dolegliwości. A wszystko przez to, że coraz rzadziej sięgamy po warzywa, owoce, czy kasze, a coraz chętniej zjadamy mięso, sery i wysoko przetworzone produkty wysoko węglowodanowe. Co ciekawe, lekarstwem na większość chorób, na które cierpią mieszkańcy cywilizowanego świata, wydaje się być zmiana nawyków żywieniowych.

Z najnowszych badań niemieckich naukowców wynika, że 90 % przypadków występowania osteoporozy ma swoją przyczynę w acydozie, czyli nadmiernym zakwaszeniu organizmu. Nadmierne zakwaszenie organizmu to kolejna cena, jaką przychodzi nam zapłacić za rozwój cywilizacji, a głównie za nasze przyzwyczajenia żywieniowe. Jemy zbyt dużo białka oraz produktów wysoko przetworzonych, które sprzyjają powstawaniu kwasicy.

Co mają wspólnego niedobory słońca, niewłaściwa dieta i złe przyswajanie wapnia?

Specjaliści coraz częściej są skłonni uznawać, że przyczyn wielu chorób, głównie stawów, mięśni, serca, a w szczególności osteoporozy należy dopatrywać się w źle zbilansowanej diecie, która doprowadza do zakwaszenia organizmu. No dobrze, ale co wspólnego ma niewłaściwa dieta z brakami światła i złym wchłanianiem wapnia? Jak okazuje się bardzo wiele. Organizm ludzki jest skomplikowaną maszynerią, która na ogół dobrze działa. Trzeba jednak pamiętać, że poszczególne funkcje i mechanizmy wpływające na prawidłowe działanie tej maszynerii są powiązane ze sobą siecią skomplikowanych zależności. Niestety często sami, bardziej lub mniej świadomie, robimy sobie krzywdę i zaburzamy jej działanie. 

Czy wiecie, że do prawidłowej pracy serca (i innych mięśni gładkich) nasz organizm potrzebuje wapnia? Jeśli spożywamy go zbyt mało lub nie jest ono właściwie wchłaniane, mamy jego niedobory. W takim wypadku organizm sięga do rezerw i zużywa wapno zgromadzone w kościach.

Naszemu organizmowi potrzebna jest równowaga kwasowo-zasadowa, która zależy od zbilansowanej diety. Jednak, gdy jemy zbyt wiele mięsa, nabiału i węglowodanów, podczas trawienia tych produktów wytwarzane są nadmierne kwasy. Substancje o kwaśnym pH wytwarzane są też podczas pracy naszych mięśni. W normalnych warunkach, nasz organizm radzi sobie z ich neutralizacją przy pomocy wapnia. Pierwiastek ten powinien zostać pobrany z pożywienia. Dlaczego więc tak się nie dzieje? Do dobrego wchłaniania wapnia potrzebna jest nam witamina D, ta zaś produkowana jest przez organizm przy udziale światła słonecznego. Tymczasem wapń jest nam niezbędny dla zneutralizowania kwasów, które wprowadzamy do organizmu z żywością, czy tych powstających w mięśniach wyczynowych sportowców.

 

Czym grozi zakwaszenie organizmu?

Początkowo nasz organizm stara się poradzić sobie pobierając rezerwy zasadowe z krwi. Jednak, kiedy i one okazuje się niewystarczające musi radzić sobie w inny sposób – wydala kwasy do tkanki łącznej i sięga po rezerwy wapnia z kości, co prowadzi do ich rzeszotowienia. Mówiąc najprościej doprowadzając nasz organizm do ostateczności, fundujemy sobie choroby stawów, mięśni (w tym i tego najważniejszego – serca) oraz osteoporozę. Naukowcy ostrzegają też, że w środowisku zbyt zakwaszonym wapń zamiast stać się budulcem kości, zostaje wbudowywany w warstwy nabłonkowe naczyń krwionośnych. W konsekwencji prowadzi to do stwardnienia tętnic, albo też do odkładania się wapnia w postaci złogów w tkance łącznej, w mięśniach i w stawach, a nawet w innych organach ciała. Jeśli miarka się przebierze, kryształki kwasu zaczynają odkładać się w stawach. Na dłuższą metę, zakwaszenie organizmu prowadzi do magazynowania kwaśnych związków w mięśniach, co wywołuje ich nieznośne bóle. Zakwaszenie organizmu może powodować nieprawidłową wymianę płynów, upośledzać wydalanie szkodliwych substancji i w efekcie może prowadzić do zatrucia organizmu lub uszkodzenia nerek.

„Produkty spożywcze z natury mogą być kwasotwórcze lub zasadowe. Dieta, w której przeważa nadmiar białka, oparta głównie na mięsie z dodatkiem nabiału i białego pieczywa – zakwasza środowisko naszego organizmu, natomiast jedzenie owoców i warzyw działa alkalizująco” – pisze prof. dr med. Lothar Wend w książce "Powrót do zdrowia dzięki redukcji nadmiaru białek". 

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Zdaniem Dr. Dawson’a Hughes, prowadzącego badania nad  wpływem równowagi kwasowo-zasadowej na poziom wchłaniania wapnia, w dobrze zbilansowanym posiłku obok kaszy, makaronu i mięsa powinna zawsze znaleźć się duża porcja warzyw, by zobojętnić wytwarzane podczas trawienia posiłku kwasy. W zdrowym jadłospisie nie powinno brakować produktów mlecznych, bogatych w wapń, ani również warzyw i owoców.

Zaufali nam